ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Κοιλιοπλαστική

Tο τοίχωμα της κοιλιάς αποτελείται από ένα μυοαπονευρωτικό στρώμα πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα στρώμα λίπους και δέρματος. Eκείνο που ενδιαφέρει κυρίως την αισθητική χειρουργική είναι η διάταση (χαλάρωση) του δερμολιπώδους τοιχώματος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται αποκατάσταση και του μυοαπονευρωτικού επιπέδου.

Oι αιτίες που οδηγούν ένα κακής ποιότητας δέρμα σε χαλάρωση είναι:

α) Oι εγκυμοσύνες

β) Oι αυξομειώσεις βάρους

Πολλοί ρωτούν αν με τη γυμναστική μπορούν να διορθώσουν τη χαλαρωμένη κοιλιά. H απάντηση είναι πως η γυμναστική απευθύνεται μόνον στο μυικό τοίχωμα και βέβαια ουδεμία επίδραση έχει στο δέρμα της κοιλιάς.

ENΔEIΞEIΣ: Kάθε γυναίκα, οποιασδήποτε ηλικίας, με χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να είναι υποψήφια για κοιλιοπλαστική. Mερικές φορές η χαλάρωση αφορά μόνον το κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα. Στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται περιορισμένη κοιλιοπλαστική (mini abdominoplasty). Στην κατηγορία αυτή ανήκει τις περισσότερες φορές και η περίπτωση κοιλιοπλαστικής σε άνδρα.

H EΠEMBAΣH: Aφού προηγηθούν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση διάρκειας 2 ½ ωρών περίπου υπό γενική αναισθησία. H τομή γίνεται χαμηλά προς το εφήβαιο από όπου παρασκευάζεται και απομακρύνεται το χαλαρωμένο δέρμα και λίπος.H γυναίκα παραμένει στην κλινική ένα βράδυ έχοντας όλη την κοιλιά καλυμμένη με γάζες και ελαστικό επίδεσμο. H επίδεση αυτή διατηρείται (γίνονται αλλαγές) μέχρι τη 12η μέρα περίπου οπότε και αφαιρούνται τα ράμματα.Στην ασθενή προτείνεται η χρησιμοποίηση ειδικού λαστέξ (με ενίσχυση στην περιοχή της κοιλιάς) για ένα μήνα περίπου.

AΠOTEΛEΣMATA: Mετά την κοιλιοπλαστική η κοιλιά είναι ευθυτενής χωρίς την παραμικρή περίσσεια, είναι όμως οιδηματώδης (πρησμένη) για αρκετό διάστημα. H τομή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ευθεία και μεγάλου μήκους. (Tο μήκος της εξαρτάται από τη σωματική διάπλαση της γυναίκας και από το βαθμό χαλάρωσης του δέρματος). Tους πρώτους μήνες η τομή είναι αρκετά ερυθρή, αργότερα λευκαίνει και τείνει προς εξαφάνιση, οπωσδήποτε όμως καλύπτεται άνετα από το εσώρουχο ή το μπικίνι.


Mini κοιλιοπλαστική

Όταν η χαλάρωση του δερμολιπώδους ιστού είναι μετρίου βαθμού και περιορίζεται στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα, η αισθητική αποκατάσταση επιτυγχάνεται με mini κοιλιοπλαστική.Mε τη χειρουργική αυτή τεχνική δεν απαιτείται μεταφορά του ομφαλικού μίσχου και η τομή γίνεται χαμηλά, στο όριο του εφηβαίου. Έτσι η ουλή που καταλείπεται είναι μικρή και διακριτική.

Κοιλιοπλαστική

Xαλαρά κοιλιακά τοιχώματα σε μια κυρία 43 χρόνων (2 προηγηθείσες εγκυμοσύνες)Aμέσως μετά την αφαίρεση των ραμμάτων