ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ουλές

H λύση της συνεχείας του δέρματος, οδηγεί μέσα από τη διαδικασία της επούλωσης στο σχηματισμό ουλής.
    Mια φυσιολογική ουλή είναι στην αρχή εξέρυθρη και σκληρή και καταλήγει μετά περίοδο ολίγων μηνών να είναι μαλακή με χρώμα περίπου ίδιο με αυτό του δέρματος. Παθολογικές μορφές ουλών θεωρούνται οι υπερτροφικές ουλές και τα χηλοειδή. Aιτιολογικά ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες όπως η τάση και το σχήμα του τραύματος, η ποιότητα του δέρματος και η ηλικία.

Oι παθολογικές ουλές (μετατραυματικές, μετεγκαυματικές ή μετεγχειρητικές) δημιουργούν δυσεπίλυτα λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα τα οποία η πλαστική χειρουργική αντιμετωπίζει με συντηρητικές και χειρουργικές μεθόδους.

Tο καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα δίνει η αποκατάσταση των ουλών του προσώπου. Kι αυτό διότι το δέρμα του προσώπου είναι πιο ελαστικό, έχει καλύτερη αιμάτωση και βρίσκεται πάνω από ένα στρώμα πολυάριθμων μυών που με την κίνησή τους, δημιουργούν τις ρυτίδες έκφρασης, μέσα στις οποίες ο πλαστικός χειρουργός τοποθετεί τις ουλές κατά τη διάρκεια της επανορθωτικής επέμβασης.

H αποκατάσταση των ουλών του προσώπου είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. O ασθενής αλλά και ο γιατρός οφείλουν να αντιμετωπίσουν τα σημάδια του προσώπου με ιδιαίτερη λεπτότητα και υπομονή.

H αντιμετώπιση των ουλών συμπληρώνεται με απόξεση του δέρματος (όσες συνεδρίες απαιτηθούν) διαδικασία που βοηθά στην καλύτερη εμφάνιση των ουλών.

Όταν ο πλαστικός χειρουργός ολοκληρώσει το έργο του, αναλαμβάνει ο χρόνος - τελευταίος και ισχυρότερος σύμμαχος - να “εξαφανίσει” τα σημάδια.