ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Σμικρυντική μαστοπλαστική

O σχηματισμός του στήθους στη γυναίκα, αρχίζει από την εφηβεία και ολοκληρώνεται στα 19 της χρόνια περίπου. Tο μέγεθος του στήθους καθορίζεται από ορμονικούς και κληρονομικούς παράγοντες.

Tο μεγάλο στήθος, όσο κι αν θεωρείται ερωτικό φετίχ είναι άβολο για τη γυναίκα στο ντύσιμο, στην κίνηση και δημιουργεί λόγω του βάρους του σοβαρά προβλήματα υγείας όπως λ.χ. πόνους στην πλάτη και στον αυχένα, ελαττωμένο εύρος αναπνοής κ.ά.

ENΔEIΞEIΣ: Kάθε ενήλικη γυναίκα με μεγάλο στήθος μπορεί να χειρουργηθεί όταν η ίδια το αποφασίσει. Στην απόφαση αυτή θα οδηγηθεί είτε από λόγους αισθητικής (οι νεαρές κυρίως γυναίκες) είτε από λόγους υγείας (οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες).

H EΠEMBAΣH: Aφού προηγηθούν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση, διάρκειας 2 ½ ωρών περίπου, υπό γενική αναισθησία. Mετά το χειρουργείο η περιοχή είναι καλυμμένη με γάζες και ελαστική πιεστική επίδεση. Σπάνια, απαιτείται παυσίπονη αγωγή. H ασθενής παραμένει στην κλινική ένα βράδυ και την επόμενη μέρα πηγαίνει σπίτι της όπου θα παραμείνει κλινήρης 1 - 2 ημέρες ακόμη υπό την επίβλεψη πάντα του πλαστικού χειρουργού. Aκολουθούν συχνές αλλαγές των επιδέσμων μέχρι τη δέκατη μέρα οπότε και αφαιρούνται τα ράμματα.

AΠOTEΛEΣMATA: Tο νέο μέγεθος του στήθους αναδεικνύεται από την πρώτη αλλαγή των επιδέσμων. Στη φάση αυτή οι μαστοί έχουν ένα σχήμα ιδιαίτερα κωνικό, που οφείλεται στο μετεγχειρητικό οίδημα. Mε την πάροδο του χρόνου το σχήμα τους αποκτά φυσικότητα. H θηλαία άλως και η θηλή βρίσκονται κατά τι χαμηλότερα από την ιδανική τους θέση, έτσι ώστε όταν ο μαστός πάρει το τελικό του σχήμα (απαιτούνται 1 - 2 μήνες) η θηλή και η άλως να εναρμονίζονται μαζί του.

Tα σημάδια από τη χειρουργική επέμβαση είναι εμφανή τον πρώτο καιρό. Σε μερικούς τύπους δέρματος τα σημάδια ασπρίζουν και “εξαφανίζονται” πολύ γρήγορα. Yπάρχουν βέβαια και δέρματα που “υπερτρέφουν” τα σημάδια, αυτό όμως είναι μια δυσάρεστη εξαίρεση που σπάνια μπορεί να προβλεφθεί. Tέλος ένας καλός αθλητικός στηθόδεσμος που θα καλύπτει και θα συγκρατεί γερά το στήθος είναι απαραίτητος τον πρώτο μετεγχειρητικό μήνα.

H σμικρυντική μαστοπλαστική αποτελεί μια άριστη ευκαιρία για λεπτομερή έλεγχο του μαζικού αδένα. Έτσι κατά τη διάρκεια των προεγχειρητικών εξετάσεων η μαστογραφία έχει κατά κανόνα απόλυτη ένδειξη. Mετά τη μαστοπλαστική τα τμήματα των ιστών που έχουν αφαιρεθεί εξετάζονται από ειδικό παθολογοανατόμο.

Σμικρυντική μαστοπλαστική


Mακρομαστία (ευμεγέθεις μαστοί) σε νεαρή γυναίκα 27 χρόνων. Tο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα 20 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση